Vad rekommenderar du?

Takläggning är det vi håller på med mest även om vi utför mycket annat inom bygg också.

Vi åker alltid ut och tittar på ert tak innan vi lämnar en offert, vi besiktar ert tak och ser över vad som behöver göras, varje tak och takbyte är alltså individuellt.

Detta kan alltså medföra att två grannar på samma gata med liknande hus kan få betala lite olika pris, detta pga att taken kan vara i olika kondition beronde på hur dom skötts av sina ägare, samt hur olika väder och vind har valt att slita på dom.

 

Vi får ofta frågan "Vad rekommender du"? när vi frågar vad ni tänkt ha för material på taket.

 

På nästan alla villatak med minst 14 graders lutning rekommenderar vi betongpannnor! Det är snyggt, tätt och lättarbetet.

 

Är det under 14 grader i lutning så rekommenderar vi ett plåttak, papp eller kanske bandplåt. Då är det garanterat tätt och det är ju det man strävar efter.

 

På ett äldre hus med gammal stil, ett mindre torp osv så rekommenderar vi ofta lertegel, just för att behålla den äldra stilen, vi brukar lämna offert även på betongpanna så ni själva får jämföra och sen ta ett beslut.

Takpannor

Takpannor av betong är det vi jobbar mest med. Det är i dagsläget ett av dom billigaste alternativen då det gäller takbeklädnad. 

Vi använder oss mestadels av takpannor tillverkade av Benders, dom som säljer mest är Palema tegelröd och Palema Svart.

Dessa finns i många olika kulörer.

 

Lertegel

Gammalt traditionellt lertegel vill vissa ha, det är mycket fint och välbeprövat. Arbetet är detsamma som med betongpannorna, men det är ett fast mått som gäller på läktavståndet.

Blir mycket fina tak, med lite "äldre" stil.

Dessa pannor finns som tvåkupigt samt enkupigt. Finns även med fals, som ger ett tätare tak.

Takplåt TP20

Den traditionella "korrigerade" takplåten TP20 lägger vi ofta, då oftast på uthus. Det är ett säkert och underhållsfritt tak. Underarbetet går snabbt i jämförelse med att lägga takpannor osv. Går bra att lägga på dom flesta typer av tak.

Vanligaste färgerna är Svart och Tegelröd. Men vi har även lagt Silvermetallic och Mörkröd.

Plegel

Detta är en takplåt utformad som en takpanna, underarbetet är detsamma som när man lägger takpannor, läktavstånd 0,35 m. Detta är viktigt för att få ett starkt och stabilt tak. Plåtarna i sig tål inte mycket tryck ovanifrån, många gör fel och spikar endast varannan läkt för att spara tid, det blir inte bra efter en snörik vinter.

Detta tak är mycket fint och ser lite "lyxigare" ut än andra typer av takplåt. Många väljer detta då dom vill byta från gammalt lertegel för att behålla utseendet lite samt få ett mer underhållsfritt tak.